Szándékom

„Tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel!
Minden más csak erő- és időpocsékolás.”

Maharaj Nisargadatta

Miért hoztam létre ezt a honlapot?

Mindenki életében vannak olyan pillanatok, amikor teljes mértékben a helyén érzi magát. Amikor a legjobbat tudja kihozni magából, s úgy érzi, épp azt éli és teremti, amire született. Ezekre a pillanatokra már visszaemlékezni is gyönyörűség.
Számomra több ilyen élmény is olyan helyzethez kötődik, amikor hozzá tudtam segíteni mást a saját testi vagy lelki egyensúlya visszanyeréséhez, vagy szellemi szinten tudtam inspirálni útkeresésének egy elakadt pontján.
Azért hoztam létre ezt a honlapot, hogy könnyebben megtaláljuk egymást azokkal, akiknek – valamely rendelkezésemre álló módszerrel – segíteni tudok elindulni vagy épp a következő lépést megtenni útjukon az egyensúly felé, vagy akiket támogatni tudok abban, hogy megtartsák azt. Hiszem, hogy az ilyen találkozások értéket teremtenek mindkettőnk számára.

Mit jelent számomra az egyensúly?

Meggyőződésem, hogy az egyensúly minden további – számomra fontos fogalom – alapja, és elengedhetetlen feltétele.

Egyszer újév napján elgondolkodtam, mi lehet az a néhány kulcsszó, ami köré rendezni szeretném az életemet, ami segíthet az előttem álló évben a döntések meghozatalában, eligazodni a bennem buzgó sokféle vágy, szándék és körülöttem lebegő lehetőség erdejében. Három szó villant be, ebben a sorrendben: egyensúly, fókusz, jelenlét.
Innentől kezdve ehhez az alaphoz tértem vissza, ha feszített egy döntési helyzet, ha azt latolgattam, mire szánjak energiát. Mindig azt a kérdést tettem fel: Mennyire szolgálja ez a dolog a bennem levő egyensúly létrejöttét és megtartását?
Hiszem, hogy ha egyensúly van, minden van. Ha testileg, lelkileg, szellemileg egyensúlyban érzem magam, akkor tudok fókuszálni bármire, ezáltal koncentráltan jelen lenni a saját létemben, és így igazán megélni azt. Legyen az az adott jelen egy teremtési folyamat, amiben fókuszált figyelemmel létrehozok valamit, vagy egy ellazult, kellemes pihenő állapot, amit tudatosan, saját idejében megélek.

Miből is áll az egyensúly?

Az egyensúly érzésének három alappillére is van, amelyek kölcsönösen hatnak egymásra, így segíthetik, de gyengíthetik is egymást.

Testi, azaz fizikai szinten az egészséget értem egyensúly alatt.
Azt az állapotot, mikor jól működik a szervezetem, energikus, támogatja tevékenységeimet, segít az önkifejezésben, a dolgok megélésében. Ha ez az egyensúly felborul – tehát mikor fáradt vagyok vagy beteg, esetleg fájdalmaim vannak, vagy épp nem látok rendesen – az kihat mind a lelki, mind a szellemi egyensúlyomra.

Lelki, vagyis érzelmi egyensúlyon azt az állapotot értem, amikor él bennem az a bizalomra alapuló belső erő és derű, amivel örömmel és szeretettel tudom megélni a jelen pillanatot, annak tudatában is, hogy nem feltétlenül ismerem, mit hoz a következő.
Mindez hatással van a testi és a szellemi egyensúlyra. Ha a miénk, akkor egy gyógyíthatatlannak vélt betegségből is felépülhetünk, vagy valamilyen értéket teremthetünk általa, ha azonban elveszítjük, akkor azt a szervezetünk és a szellemünk is megsínyli.

Szellemi, vagy mentális egyensúlynak azt az állapotot tartom, amikor teljesen tudatában vagyok annak, hogy a saját életemért, annak történéseiért – illetve, hogy ezekkel mihez kezdek – én vagyok a felelős. Ugyanakkor kész vagyok nyitottan befogadni a dolgok magasabb, rajtam és életemen túlmutató összefüggéseit is.
A szellemi egyensúly birtokában – egy magasabb nézőpont segítségével – könnyebben túllendülünk érzelmi, lelki problémáinkon, vagy tudatosabban kezelhetjük ezeknek az elakadásoknak a fizikai szinten is megnyilvánuló tüneteit.
A szellemi egyensúly megnyilvánulása, mikor sírás közben a bölcsebbik éned pontosan tudja, hogy miután alaposan kisajnáltad magad, tovább tudsz majd lépni. Az is, mikor egy keserű kudarcért először mást hibáztatsz, aztán eljutsz az önvizsgálatig, és rájössz pár dologra, amin érdemes változtatnod.
A fizikai betegségek esetén például úgy segíthet a szellemi egyensúly, hogy birtokában tudatosan megkeresheted a tünet hátterében meghúzódó lelki beállítódást vagy problémát, és elkezdhetsz dolgozni rajta.